Солона їжа погіршує розум: правда чи вигадка?

Смаковита кулінарія неможлива без додавання до страв солі. Проте, як і будь-який інший продукт, сіль корисна при вмілому дозуванні та навпаки. Українці ж у середньому споживають у 2,5 рази більше солі від рекомендованої норми. Відомо, що це негативно позначається на серцево-судинній системі, а як щодо роботи мозку?

Підсмажена картопля фрі, на яку зверху сиплять сіль

Шкідлива їжа – чи викреслювати сіль

Ряд проведених досліджень в лабораторіях Корнельського університету було присвячено саме даному питання. Результати дослідів засвідчили: розумова відсталість людям, котрі зловживають сіллю, не загрожує, та погіршення когнітивного потенціалу мозку цілком можливе. Зокрема, надмір солі в організмі спричиняє скупчення утворень, що іменуються як інтерлейкін-17. Вони підвищують ризик активізації запальних процесів, що шкодить гомеостазу людського організму.

Коли споживати великі порції солі, то утворювані речовини надходять до кровотоку, заважаючи стінкам судин виробляти оксид азоту. Останній же потребується для стабільності протікання кровотоку та постачання корисних речовин до мозкових клітин.

Попри відносну успішність своїх дослідів, американські вчені не зупинилися на досягнутому та зробили нове дослідження, направлене на вивчення взаємозв’язку причин гальмування розумових здібностей та надлишку спожитої солі.

Різновиди солі лежать у дерев'яних ложках

Поглиблене дослідження

В цілях свіжого досліду, науковці згодовували пацюкам сіль, причому в обсягах, що перевищували норму в 8 разів. Посадивши піддослідних хвостатих на кричуще солону дієту, вчені регулярно відслідковували всі зміни у їхніх організмах. Їм вдалося помітити наступне: у таких щурів спостерігалося зростання запасів тау-білка. За нормальних умов він задіяний у транспортувальному процесі поживних речовин, та в разі його накопичення понад норму – білок поволі ушкоджує мозкові клітини.

Тримісячне споживання супер обсягів солі негативно позначилося на щурах: уповільнився звичний для них час на проходження лабіринту, погіршилося розпізнавання щурами певних предметів. Показово, що інша група щурів, раціон котрої не зазнав солоних змін, виконувала всі тести як завше.

Далі було контрольне тестування, аби переконатися, що забагато тау-білка справді викликає проблеми з мозковою діяльністю. Для цього залучили щурів, котрі генетично були не спроможні виробляти даний тип білка, та приписали їм ту ж саму солону дієту. Перевіривши щурів після певного часу, дослідники виявили, що розумність щурів ніяк не змінилася порівняно з їх станом перед експериментом. Отже, висновок наступний – висока концентрація тау-білка, викликана надмірністю солі в організмі, впливає на погіршення роботи мозку.

Корисна і шкідлива їжа з сіллю – шляхи мінімізації

Корисна та шкідлива їжа може бути як солоною так і ні. Необхідно слідкувати за власним споживанням солі та тримати його в межах норми. Пропонуємо ефективні лайфхаки, як не переборщити з сіллю:

  • Споживати менше хліба, адже він містить чимало солі;
  • Використовувати йодовану та калійну сіль;
  • Солоні закуски не повинні підміняти собою ваші обіди;
  • При готуванні сипте більше спецій, менше солі – смак страв не постраждає;
  • Просто менше солити, пам’ятаючи, що навіть сіль із добавками – це та ж сама сіль.

Тож, не поспішайте викидати геть, наприклад, солоне тісто. Саме по собі солоне тісто та вироби з нього, як і солоні закуски не спричиняють жодної шкоди. Головна порада – це практикувати збалансоване харчування, тримаючи під контролем рівень солі у своєму раціоні, і тоді вашому інтелекту нічого не загрожуватиме.

До речі, якщо вам потрібно зранку прояснити свій розум - вода з лимоном те, що треба.